fbpx

Kredittkort i utlandet: Essensielle tips og råd

Bruker man kredittkort i utlandet kan det være lett å gå på en smell. Her går vi gjennom alt du trenger å vite for å få mest mulig ut av kredittkortet ditt.

Å bruke kredittkort i utlandet er en populær og praktisk måte å betale for varer og tjenester når man er på reise. Kredittkort gir ikke bare god trygghet og beskyttelse mot mulige svindelforsøk, men flere kredittkorttilbydere gir også tilleggsfordeler som forsikring og rabatter på reiser. For å få mest mulig ut av kredittkortet ditt i utlandet, er det viktig å forstå de grunnleggende aspektene ved bruk av kredittkort i et annet land og lære tips for en smart og sikker bruk.

Noen av de viktigste faktorene å vurdere når man bruker kredittkort i utlandet, inkluderer valg av kort, gebyrer og valutapåslag, samt hvor godt kortet ditt blir akseptert i det aktuelle landet. Det er flere kredittkort på markedet, og noen er bedre egnet for bruk på reise enn andre, spesielt når det gjelder gebyrer og fordeler som tilbys. For eksempel gir Bank Norwegian Kredittkort ikke noe gebyr utenom valutapåslaget på 1,75 prosent, noe som kan være en stor fordel for de som reiser mye.

I tillegg til å velge riktig kredittkort, er det en rekke tips og forholdsregler som kan hjelpe deg med å bruke kredittkortet ditt trygt og effektivt når du er i utlandet. For eksempel bør du alltid ha med minst to kort, og betale så mye som mulig med kredittkortet for å dra nytte av de ulike fordelene og beskyttelsene som tilbys.

Tryggere betaling med kredittkort i ttlandet

I 2023 anbefales det å betale med kredittkort når man befinner seg i utlandet. Å bruke kredittkort istedenfor debetkort (bankkort knyttet til din bankkonto) gir en sikrere betalingsmetode fordi det reduserer risikoen for tyveri og misbruk av kortet. Dette er noen av fordelene ved å benytte kredittkort i utlandet:

 • Sikkerhet: Kredittkort gir et høyere nivå av sikkerhet sammenlignet med debetkort. Dette skyldes at debetkort er direkte tilknyttet bankkontoen din, slik at du kan risikere å få kontoen tømt ved misbruk. Med et kredittkort har du mulighet til å sjekke regningen i ettertid, og eventuelt reklamere hvis det er feil.
 • Beskyttelse mot tyveri: Når du betaler med kredittkort, trenger du ikke å bære store mengder kontanter, noe som reduserer sjansen for å miste penger eller bli utsatt for tyveri.
 • Gebyrer og kjøpsfordeler: Det er viktig å velge et kredittkort med lave gebyrer og gunstige kjøpsfordeler når du er på reise i utlandet. Noen kort kan ha gebyrer på opp mot 1,5% av summen du tar ut fra minibank og et minimumsgebyr.
 • Betalingsalternativ: Ha alltid med minst to kort, og fortrinnsvis betal med kredittkort. Dette gir deg mulighet til å ha et reserveløsning i tilfelle et kort blir tapt, stjålet eller ikke fungerer.

Ved å følge disse tipsene kan man sikre trygg og effektiv betaling med kredittkort i utlandet. Det er anbefalt å undersøke ulike kredittkort og sammenligne gebyrer, kjøpsfordeler og sikkerhetsegenskaper før avreise, slik at man reiser godt forberedt og kan nyte ferien uten bekymringer.

Flere fordeler ved bruk av kredittkort i utlandet

Bruk av kredittkort i utlandet kan by på flere fordeler for reisende. En av hovedfordelene er at kredittkort gir en ekstra sikkerhet ved betaling, ettersom kortene er beskyttet mot svindel og uautorisert bruk. Kredittkort gir også tilgang til en rekke bonusordninger og rabatter som kan komme godt med under reisen.

En annen viktig fordel ved å benytte kredittkort i utlandet er at det ofte inkluderer en reiseforsikring. Dette kan være svært nyttig dersom man opplever problemer underveis på reisen, som for eksempel kansellerte fly, tapt bagasje eller sykdom. Reiseforsikringen dekker som regel også kjøpene dine i utlandet, noe som gir en ekstra trygghet ved kjøp av varer og tjenester.

Noen kredittkort tilbyr bonuspoeng for hver transaksjon du gjennomfører med kortet ditt. Disse bonuspoengene kan du bruke til å kjøpe nye reiser, oppgraderinger eller andre fordeler. Dette er spesielt gunstig for hyppige reisende, ettersom det gir mulighet for å spare penger eller få tilgang til eksklusive tilbud.

I tillegg til rabatter og bonuspoeng, kan kredittkort også gi tilgang til en rekke tjenester og fasiliteter for reisende. For eksempel kan du med visse reisekort få tilgang til flyplasstjenester som prioritert innsjekking, lounge-tilgang og hurtigere sikkerhetskontroll. Dette kan bidra til en mer behagelig reiseopplevelse.

Sammenlignet med tradisjonelle bankkort, gir altså bruk av kredittkort i utlandet flere fordeler som kan være verdifulle for reisende. Dette inkluderer økt sikkerhet ved betaling, tilgang til bonusordninger og rabatter, samt ekstra tjenester og fasiliteter på reisen.

Kostnader ved bruk av kredittkort i utlandet

Når du bruker kredittkort i utlandet, er det viktig å være klar over de ulike gebyrene og kostnadene som kan være forbundet med transaksjonene dine. I denne delen skal vi se nærmere på valutapåslag og uttak av kontanter.

Valutapåslag

Valutapåslag er den ekstra kostnaden du må betale når du foretar en transaksjon i en annen valuta enn din lokale valuta. Dette gebyret er vanligvis en prosentandel av transaksjonsbeløpet og varierer fra kort til kort. Valutapåslaget gjenspeiler forskjellen i valutakursen mellom den lokale valutaen og den utenlandske valutaen du bruker.

 • Valutakurs: Valutakursen som benyttes i transaksjonen er en viktig faktor i beregningen av valutapåslaget. Forskjellen mellom bankens valutakurs og den offisielle valutakursen kan påvirke kostnadene du må betale for valutapåslaget.
 • Effektiv rente: Når du bruker kredittkort i utlandet, er det også viktig å huske på at det kan påløpe renter på beløpene du bruker. Effektiv rente er den årlige renten du betaler, og det er derfor viktig å være klar over hva den effektive renten er før du bruker kredittkortet ditt i utlandet.

Uttak av kontanter

Når du tar ut kontanter fra en minibank i utlandet med kredittkort, kan det påløpe ulike gebyrer og kostnader. Noen av disse inkluderer:

 • Uttaksgebyr: Dette er et gebyr som belastes per uttak, og det kan være et fast kronebeløp eller et prosentvis gebyr regnet av uttaksbeløpet. Gebyret varierer mellom forskjellige kredittkort og kan ligge i størrelsesordenen 0,5 til 1 prosent. Mange kredittkort tar begge gebyrtypene, og for de som kun tar et prosentvis gebyr er det gjerne et minimumsgebyr på rundt 40 kroner per uttak.
 • Valutakonverteringsgebyr: I tillegg til uttaksgebyret kan det også påløpe et valutakonverteringsgebyr når du tar ut penger i en annen valuta. Dette gebyret er relatert til valutapåslaget som nevnt tidligere og kan variere fra kort til kort.

Når du bruker kredittkort i utlandet, er det viktig å være oppmerksom på disse gebyrene og kostnadene for å unngå unødvendige utgifter. Det kan også være lurt å vurdere andre betalingsalternativer, som debetkort eller mobile betalingsløsninger, for å minimere kostnadene.

Tips for bruk av kredittkort i utlandet

Unngå kontantuttak med kredittkort

Når du er på reise, er det ofte en god idé å unngå kontantuttak med kredittkort. Transaksjonen kan innebære ekstra gebyrer, og det er vanligvis ikke gunstig å ta ut penger med kredittkort. I stedet kan du prøve å finne gebyrfrie kontantuttak og bruk debetkortet ditt for å unngå unødvendige kostnader.

Betal med lokal valuta

Når du betaler i utlandet, bør du alltid velge å betale i lokal valuta i stedet for i norske kroner (NOK). Dette fordi kortutstederen ofte gir en dårlig vekslingskurs når transaksjonen gjøres i NOK. Ved å betale i lokal valuta, kan du få en bedre valutakurs og spare penger.

Sperr kortet hvis du mister det

Sikkerhet er viktig når du er på reise, og det innebærer at du bør handle raskt hvis du mister kredittkortet ditt. Kontakt kortutstederen umiddelbart og sperr kortet for å beskytte deg mot mulig misbruk. Husk også å ha en back-up i form av en reserve, for eksempel et ekstra kredittkort eller kontanter.

Bruk et kredittkort uten valutapåslag

For å spare penger på gebyrer, er det smart å skaffe et kredittkort uten valutapåslag før du drar på reise. Dette betyr at kortet ikke har ekstra kostnader på transaksjoner i annen valuta, og du får den beste valutakursen når du bruker kortet. Dette er spesielt gunstig når du skal betale for varer og tjenester i utlandet.

Reserve

Det er alltid lurt å ha en reserve når du reiser, som et ekstra kredittkort eller kontanter. Dette gjør at du har en back-up hvis noe skulle skje, og du mister eller får problemer med det primære kortet ditt. Sørg også for at reserven er lagret trygt, for eksempel i hotellrommets safe.

Ved å følge disse tipsene kan du bruke kredittkortet ditt i utlandet på en trygg og økonomisk måte.

Slik finner du det beste kredittkortet for bruk i utlandet

Når du skal finne det beste kredittkortet for bruk i utlandet, er det viktig å tenke på dine individuelle behov og hva slags vilkår som passer best for deg. Her er noen tips for å velge riktig kredittkort for reiser:

 1. Lav rente og årsavgift: Velg et kredittkort som tilbyr lav rente og lav eller ingen årsavgift. Dette vil bidra til å redusere kostnadene ved å bruke kortet i utlandet.
 2. Bank Norwegian: Bank Norwegian Visa er et populært valg for utenlandsreiser. Kortet tar ikke gebyr for utenlandske transaksjoner, og har kun et valutapåslag på 1,75 prosent.
 3. Santander Red: Santander Red er et annet godt alternativ for bruk i utlandet. Kortet har ingen årsavgift og tilbyr også gunstige vilkår for internasjonale transaksjoner.
 4. Resurs Gold: Resurs Gold kredittkort gir gode betingelser både for innenlands- og utenlandsbruk, med gode rabatter og ingen gebyr for å ta ut penger i minibanker.
 5. Morrow Bank Mastercard: Morrow Bank Mastercard tilbyr også gode betingelser for utenlandsbruk, inkludert 0% valutapåslag og gode rabatter på reise og shopping.

Det er viktig å sammenligne ulike kredittkort for å finne det som passer best til dine behov og reisevaner. Husk også å ta høyde for endringer i valutakurser og eventuelle gebyrer for utenlandske transaksjoner når du vurderer ulike kort.

Ansvarsfraskrivelse

Denne nettsiden inneholder informasjon om kosttilskudd og annen helseinformasjon. Informasjonen på nettsiden er kun ment som generell informasjon og bør ikke betraktes som erstatning for profesjonell rådgivning eller behandling fra helsepersonell. Vi tar ikke ansvar for skader, tap eller ulemper som oppstår som følge av bruk av informasjonen på denne nettsiden.