fbpx

Kontantuttak med kredittkort: Tips og råd

Mann som skriver kode på bankterminal

Kontantuttak med kredittkort er en vanlig praksis som gir kortinnehavere muligheten til å ta ut penger direkte fra deres kredittkortkonto. Dette kan være praktisk for de som trenger kontanter umiddelbart, men det er viktig å være klar over de potensielle kostnadene og ulempene som ofte følger med slike uttak.

Ekstrakostnader knyttet til kontantuttak med kredittkort varierer avhengig av korttypen og stedet hvor pengene tas ut. Generelt er det gratis å eie de beste kredittkortene i Norge, men å ta ut penger kan medføre gebyrer og renter. Det er derfor viktig for kortinnehavere å forstå vilkårene for sitt eget kort og eventuelle avgifter som kan påløpe ved kontantuttak.

Noen kredittkort tilbyr også spesielle fordeler og lavere gebyrer når man tar ut penger i utvalgte valutaer eller land. For eksempel kan det være gratis kontantuttak for uttak i euro, eller lavere kostnader for valutaveksling. Det er viktig å sammenligne ulike kort for å finne den beste løsningen for ens individuelle behov og bruksmønster.

Fordeler og ulemper

Kontantuttak med kredittkort kan være både nyttig og praktisk i visse situasjoner, men det er også viktig å være klar over de potensielle ulempene. Her vil vi presentere noen av de viktigste fordelene og ulempene ved kontantuttak med kredittkort.

Fordeler:

 • Tilgjengelighet: Kredittkort gir deg tilgang til penger når du trenger det, noe som kan være spesielt nyttig når du er på reise eller i en nødsituasjon.
 • Reise- og avbestillingsforsikring: Mange kredittkort inkluderer reise- og avbestillingsforsikring, noe som kan spare deg for ekstra kostnader og gi deg trygghet når du bestiller en tur.
 • Rabatter og cashback: Noen kredittkort tilbyr rabatter eller cashback knyttet til spesielle varegrupper, som drivstoff, eller forretninger. Dette kan gi deg penger tilbake på hverdagslige kjøp og spare deg penger over tid.

Ulemper:

 • Gebyrer og renter: Å ta ut kontanter med et kredittkort kan føre til gebyrer og høyere renter enn ved vanlige kortkjøp. Dette gjør kontantuttak dyrt, spesielt hvis du ikke betaler tilbake beløpet raskt.
 • Valutapåslag: Når du tar ut kontanter i en annen valuta enn den kredittkortet er registrert i, påløper det ofte et valutapåslag. Dette kan gjøre kontantuttak i utlandet dyrere enn nødvendig.
 • Gjeld og økonomisk risiko: Hyppig bruk av kredittkort til kontantuttak kan føre til at gjelden din øker raskt, noe som kan føre til økonomiske problemer og påvirke din kredittvurdering.

Ved å vurdere både fordelene og ulempene ved kontantuttak med kredittkort, kan du ta informerte beslutninger om når og hvordan du bruker kredittkortet ditt på en ansvarlig måte.

Risiko

Å ta ut kontanter med kredittkort innebærer noen risikoer og ulemper som det er viktig å være klar over. Å forstå disse risikoene kan hjelpe deg med å unngå unødvendige kostnader og potensielle problemer.

For det første er det vanligvis et uttaksgebyr å betale. Dette gebyret varierer avhengig av hvilket kort du har og hvor i verden uttaket finner sted. Gebyret kan være en fast sum (for eksempel 35 kr) pluss en prosentandel av uttakssummen (for eksempel 1 % av uttaket). Det betyr at jo større beløp du tar ut som kontanter, desto høyere blir gebyret du må betale.

I tillegg til uttaksgebyr legger alle norske kredittkortutstedere på et valutapåslag for kontantuttak foretatt i utenlandsk valuta. Dette påslaget kommer i tillegg til eventuelle vekslingsgebyrer banken måtte ta for konvertering av valutaen. Dette kan bety at kontantuttak i utlandet blir mye dyrere enn å bruke kredittkortet direkte for betaling av varer og tjenester.

Rentene på kontantuttak med kredittkort er også verdt å merke seg. I motsetning til varekjøp, som ofte har en rentefri periode, begynner rentene for kontantuttak å løpe umiddelbart etter uttaket. Dette betyr at selv om du betaler tilbake lånet innen kort tid, vil du fremdeles måtte betale renter for den perioden pengene ble lånt.

Til slutt kan hyppige kontantuttak med kredittkort potensielt påvirke kredittscoren din. Banker og andre långivere kan se på høyt antall kontantuttak som en indikasjon på økonomisk stress eller dårlig pengeforvaltning, noe som kan gjøre det vanskeligere å få lån eller andre kredittprodukter i fremtiden.

Det er derfor viktig å være oppmerksom på disse risikoene og veie dem opp mot fordelene ved å bruke kredittkort for kontantuttak. I mange tilfeller kan det være lurt å unngå kontantuttak med kredittkort og i stedet finne alternative måter å skaffe kontanter på, for eksempel ved å bruke debetkort eller ta ut penger fra en bankkonto.

Avgifter og rentenivåer

Avregningsgebyrer

Når du tar ut penger med kredittkort, kan det tilkomme forskjellige typer gebyrer. For eksempel, når du tar ut kontanter i minibanker eller i utlandet, kan det være flere gebyrer forbundet med hver transaksjon:

 • Fast gebyr per uttak: Enkelte kredittkort har et fast gebyr for kontantuttak. For eksempel kan det være en kostnad på 35 kr + 1 % av uttaksbeløpet, eller 75 kr + 1 % av uttaksbeløpet, avhengig av kortet.
 • Prosentvis gebyr: I tillegg til et fast gebyr, kan det også være et prosentvis gebyr på uttaksbeløpet. Dette varierer mellom ulike kredittkort, og kan være i størrelsesorden 1 % av beløpet som tas ut.

Årlig prosentvis sats

Renter på kredittkort og rentefri periode er viktige aspekter ved bruk av kredittkort. Kredittkortenes rentenivå, også kjent som Årlig Prosentvis Sats (APR), varierer mellom forskjellige kort. De nominelle rentene på kredittkort kan variere fra omtrent 10 % til 23 %, avhengig av kredittkortutstederen.

Generelt sett gir alle norske kredittkort en viss rentefri periode før renter begynner å løpe. Denne rentefrie perioden gjelder for kjøp av varer og tjenester, og vil variere mellom ulike kredittkort. Et eksempel på effektiv rente kan være 17,1 %, beregnet på et lån på 15.000 kr over 12 måneder, med en kostnad på 1.323 kr. Totalbeløpet som skal betales tilbake, vil i dette tilfellet være 16.323 kr.

Kontantuttak og renteberegning

Det er viktig å merke seg at gebyrfrie kredittkort ofte krever renter fra uttakstidspunktet når man gjør kontantuttak. Dette betyr at rentefri perioden ikke nødvendigvis gjelder kontantuttak, og det kan være ekstra kostnader knyttet til disse transaksjonene.

Råd til kontantuttak med kredittkort

Kontantuttak med kredittkort kan være kostbart og bør unngås når det er mulig. Her er noen råd for å håndtere kontantuttak med kredittkort på en smartere måte.

Tidspunkt for uttak

Det å ta ut kontanter med kredittkortet ditt kan være dyrt på grunn av høye renter og kontantuttaksgebyrer. I stedet for å ta ut kontanter med kredittkortet ditt, bruk heller debetkortet ditt eller ta ut kontanter fra en minibank med bankkortet.

Når du likevel trenger å gjøre et kontantuttak med kredittkortet, er det viktig å huske på at rentene og gebyrene varierer avhengig av kortet og landet der uttaket skjer. Noen kredittkort tilbyr gebyrfrie kontantuttak, som Credits Visa, som lar deg ta ut penger både hjemme og i utlandet uten ekstra gebyrer og avgifter.

Tilbakebetalingstips

 • Renten på kontantuttak med kredittkort begynner å løpe umiddelbart, så det er viktig å tilbakebetale beløpet så raskt som mulig for å unngå unødvendige rentekostnader.
 • Sett opp en betalingsplan med faste beløp eller prosenter av det totale utestående beløpet for å betale ned gjelda raskere.
 • Bruk en nettbasert kalkulator eller mobilapp for å overvåke gjelden og holde deg på riktig spor for tilbakebetaling.
 • Vurder å samle all kredittkortgjeld på ett kort med lavere rente og gebyrer for å redusere kostnadene.

Ved å følge disse rådene kan du minimere kostnadene og raskest mulig bli kvitt gjeld fra kontantuttak med kredittkort.

Ansvarsfraskrivelse

Denne nettsiden inneholder informasjon om kosttilskudd og annen helseinformasjon. Informasjonen på nettsiden er kun ment som generell informasjon og bør ikke betraktes som erstatning for profesjonell rådgivning eller behandling fra helsepersonell. Vi tar ikke ansvar for skader, tap eller ulemper som oppstår som følge av bruk av informasjonen på denne nettsiden.